Sonca ura majhna Kontakt        Domov    

O Sončnih urah----------------

O sončnih urah

Izdelava sončnih ur

Koliko je ura

Primeri izdelkov

Galerija

Izdelaj svojo uro

Prodam uro

Kontakt

O Sončnih urah


Prve pojavitve sončnih ur segajo daleč nazaj v obdobja pred našim štetjem. Iz različnih virov sledi, da naj bi bila najstarejša znana sončna ura v neki grobnici na Irskem (5000 let pr. n. št.). Nato so se pojavile sončne ure v starem Egiptu in Babilonu. Prvo pristno omembo sončne ure najdemo v letu 741 pr. n. št., sončna ura pa je omenjena tudi v Stari zavezi. Sončne ure naj bi se pojavljale tudi na Kitajskem v starem obdobju, največji razvoj pa so dosegli Grki. Grki so v tistem času najbolj izpopolnili geometrijo sončnih ur. Kasneje naj bi tudi Rimljani privzeli starogrške sončne ure.
 
Sončne ure se v osnovi razlikujejo med seboj po ploskvah na katere padajo sence in po nodusih (kazalec, katerega senca kaže koliko je ura). Tako poznamo v grobem vertikalne sončne ure, horizontalne sončne ure in ekvatorialne sončne ure. Če bi bili v Sloveniji pozorni na sončne ure, bi verjetno opazili, da je največ vertikalnih sončnih ur na stenah starejših hiš ali graščin, ki so obrnjene proti jugu. Za razliko od vertikalnih ur imajo horizontalne sončne ure ploskev na tleh, te so zaradi manj možnosti postavitve in manjše praktičnosti tudi manj razširjene. Poznamo tudi ekvatorialne sončne ure, ki imajo običajno polkrožno številčnico pravokotno na nodus, ta pa je poravnan z osjo vrtenja zemlje. Ekvatorialne sončne ure so lahko zelo zanimive, lahko imajo različne motive, skulpture in so lahko pravo umetniško delo.

Horizontalna (vodoravna) sončna ura:
Horizontalna sončna ura

Vertikalna (stenska) sončna ura:
Vertikalna sončna ura

Ekvatorialna sončna ura:
Ekvatorialna sončna ura

Sončno uro lahko torej postavimo horizontalno na tla, lahko je na steni (pretežno južna stran) ali nam krasi naše dvorišče (npr. ekvatorialna ura). Sončne ure postavljamo na dvorišča, v parke, na stavbe, sprehajalne potke, počivališča, vrhove gora, pri gorskih kočah in podobno. Lahko pa jo podarimo kot darilo ob npr. 50 letnici rojstva, ali kot poslovno narilo našemu poslovnemu partnerju.

Pri naročanju sončne ure oz. pri izdelavi je pomembno vedeti kaj bo njen namen. Če bo sončna ura le za okras in bo shranjena npr. na omari v dnevni sobi, potem sončno uro izdelamo drugače. V kolikor bo sončna ura dejansko namenjena merjenju časa in bo izpostavljena vremenskim vplivom, potem sončno uro izdelamo po drugih postopkih.

Sončno uro izdelamo iz:
-    lesa
-    kamna
-    stene
-    starih lesenih sodov
-    stekla
-    kovine
-    kombinacije različnih materialov
-    ...

Sončna ura iz stare kadice


__________________

99 okolju prijaznih nasvetov

Heat Pump Project
© Roman Tomažič, 2009, rtomazic@siol.net