Sonca ura majhna Kontakt        Domov    

Izdelava sončnih ur----------------

O sončnih urah

Izdelava sončnih ur

Koliko je ura

Primeri izdelkov

Galerija

Izdelaj svojo uro

Prodam uro

Kontakt

Izdelava sončnih ur

Sončne ure lahko izdelamo iz različnih materialov, poznamo različne postavitve, različne oblike. Vsaka sončna ura je po svoje unikat.

Sončno uro izdelamo iz lesenih materialov (npr. hrastov les), lahko jo izdelamo na odžaganem deblu drevesa, izdelana je lahko iz kamna, granita, marmorja tudi stekla in kovine. Materiali so lahko zelo različni, več je žlahtnih materialov, oblik in umetniških dodatkov večjo vrednost ima sončna ura. Za začetek si lahko izdelate svojo enostavno uro.

Izdelava sončnih ur se zdi na videz preprosta vendar temu ni tako. Če želimo izdelati čimbolj natančno sončno uro moramo natančno poznati pot sonca preko našega neba (npr. azimut sonca ob določenih urah), poznati moramo nagib nodusa, poznati moramo kote med urami dneva. Da pa je stvar še bolj zapletena je treba vedeti tudi to, da sončna ura, ki je v Ljubljani točna, v Mariboru ne bo več točna. Vsaka ura, ki bo stala nekje na prostem in bo namenjena merjenju časa je unikat in je izdelana točno za tisto lokacijo in za tisto postavitev. Slišal sem že zgodbo, ko je nekdo prinesel sončno uro iz daljnih krajev, jo postavil v domačem vrtu in ni niti približno kazala točnega časa. Treba je torej poznati kar nekaj matematike, trigonometrije in poti zemlje okoli našega prelepega sonca. Računanja je kar nekaj, še posebno za manj enostavne postavitve (npr. stenska sončna ura z odklonom proti vzhodu ali zahodu ter z upoštevanjem zamika od lokalnega poldnevnika). Sam sem izdelal zelo natančno metodo za izračun in izdelavo sočnih ur in vam lahko svetujem ali izdelam uro.

Ko je sončna ura izdelana jo postavimo na sončno lego in jo umerimo. Umerjanje sončne ure lahko poteka v večih korakih in je odvisno od opreme in spretnosti tistega ki to počne. Običajno sončno uro obrnemo proti severu, izmerimo s kompasom in stvar zaključimo. Žal pa je takšna postavitev le približek pravi postavitvi. Sončna ura mora biti obrnjena proti pravemu severu. Poznamo več različnih tehnik umerjanja sončne ure, ki zagotavljajo čimbolj točen čas.

Primer moje ure (Češnja in medeninasti dodatki). Več primerov v Galeriji.

Sončna ura iz češnje__________________

99 okolju prijaznih nasvetov

Heat Pump Project

© Roman Tomažič, 2009, rtomazic@siol.net