Sonca ura majhna Kontakt        Domov    

Izdelajmo uro
----------------

O sončnih urah

Izdelava sončnih ur

Koliko je ura

Primeri izdelkov

Galerija

Izdelaj svojo uro

Prodam uro

Kontakt

Izdalava sončne ure - izdelajmo enostavno sončno uro


Tukaj prikazujem enostaven primer sončne ure, ki jo lahko izdelamo sami doma. Ne potrebujemo nobenih posebnih orodij ali materialov, le škarje, lepilo, ravnilo, kotomer, svinčnik, karton in tanko palico.

Sestavne dele ure naredimo tako kot kaže spodnja slika (1. Palica, 2. Številčnica, 3. Podlaga). Nato uro sestavimo, kot je prikazano pri točki št. 4.

Po želji vam lahko sestavne dele tudi pripravim in pošljem po pošti skupaj z načrtom za 20 EUR + poštnina. Pišite mi na rtomazic@siol.net.
Sam sem izdelal zelo natančno metodo za izračun in izdelavo sočnih ur in vam lahko svetujem ali izdelam uro.
Izdelava enostavne sončne ure

Spodaj pa je primer že izdelane in delujoče sončne ure po zgornjih načrtih. Uro lahko pobarvate po svoji želji. Ko jo postavite na sonce je pomembno, da jo postavite na ravna tla in da bo palica obrnjena proti severu. Takšna ura bo kazala približno točno uro, odstopanja so lahko za +/- cca. 15minut. Ura je namenjena predvsem za poletje, ko je sonce visoko na nebu. Ne pozabite poleti prišteti eno uro (če npr. sončna ura kaže uro 8, je treba poleti prišteti eno uro zraven, torej je ura 9). V zimskem času je sonce nizko in bi senca padala na spodnjo stran številčnice - potrebne manjše prilagodidtve.


Kartonska sončna ura

Izdelana sončna ura iz kartona__________________

99 okolju prijaznih nasvetov

Heat Pump Project
© Roman Tomažič, 2009, rtomazic@siol.net